Απώλεια βάρους αδυνάτισμα

Νικήστε σήμερα τα παραπανίσια κιλά!

Η απωλεια βαρους (αδυνατισμα), αποτελεί κυριολεκτικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας, το 70% των ανδρών και το 50% των γυναικών έχουν βάρος πάνω από το κανονικό, ενώ οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην παχυσαρκία ενηλίκων και δεύτερη στην παιδική παχυσαρκία.

 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Είναι ενδεικτικό, ότι το ανθρώπινο σώμα, ειδικά από την ενηλικίωση και μετά, έχει την τάση να παίρνει από μισό έως ένα κιλό το χρόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου, θα πρέπει να είμαστε ολοένα και πιο προσεκτικοί με την διατροφή μας. Κι όμως, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ενώ μας απασχολεί το βάρος μας όλο και περισσότερο, εκείνο ξεφεύγει από τον έλεγχό μας ολοένα και περισσότερο; Ας δούμε πρώτα τι είναι η παχυσαρκία...

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΕΙΛΗ

Από την δεκαετία του ’80 και έπειτα, οι ρυθμοί της παχυσαρκίας έχουν ανέβει ραγδαία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Η παχυσαρκία είναι πάθηση, που προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και σε αυξημένα προβλήματα υγείας.

Στο ανθρώπινο σώμα, το λίπος αποτελεί το 15 με 20% του σωματικού βάρους του άνδρα και το 20 με 25% στη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% οπότε και μιλάμε για κακοήθη παχυσαρκία. Οι παράγοντες που την προκαλούν μπορεί να είναι πολλοί και συνδυαστικοί μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, σε κακή διατροφή, υπερφαγία, κακή ψυχολογική κατάσταση, παντελής έλλειψη άσκησης, σε μια σειρά από παθήσεις αλλά και σε χρόνια λήψη φαρμάκων.

Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα συναντάται από την παιδική ηλικία, οπότε και ξεκινούν οι ...κακές συνήθειες με τη διατροφή μας. Είναι μια ένδειξη που αποδεικνύεται στην πράξη, καθότι τα υπέρβαρα παιδιά σε ποσοστό 70%, μετατρέπονται σε υπέρβαρους ενήλικες. Εάν μάλιστα κάποιος ή και οι δύο γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους, το ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

ΓΙΑΤΙ, ΟΜΩΣ, ΠΑΙΧΑΙΝΟΥΜΕ;

Τι συμβαίνει όμως την τελευταία τριακονταετία και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα βάρους που οδηγούν σε ακόμη σοβαρότερα προβλήματα υγείας; Οι λόγοι είναι πολλοί. Συγκεκριμένα:

 • Η Κακή Διατροφή είναι Παντού...

Όσο και να θέλουμε να δικαιολογηθούμε, η κακή διατροφή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του βάρους μας και κατά συνέπεια στην παχυσαρκία. Καταναλώνουμε λοιπόν όλο και περισσότερες θερμίδες και η αιτία είναι το ότι καταφεύγουμε στην εύκολη λύση των επεξεργασμένων τροφών. Το junkfood και γενικά η πρόχειρη διατροφή έχει φτάσει στο σημείο να αποτελεί μέχρι και το 50% της ημερήσιας διατροφής μας...

 • ...ενώ είναι και φτηνή

Με μια ματιά στο πόσα χρήματα χαλάμε για φαγητό μπορούμε να βγάλουμε ένα περίεργο συμπέρασμα. Την δεκαετία του 1930 ξοδεύαμε το 25% του μηνιαίου εισοδήματός μας για διατροφή ενώ τώρα σπαταλάμε μόλις το 10%! Το φαγητό όμως είναι πολύ φτηνότερο, πιο εύκολα προσβάσιμο, χειρότερης ποιότητας (εφόσον επιλέγουμε τυποποιημένο και επεξεργασμένο) με αποτέλεσμα να παχαίνουμε!

 • Η Ζάχαρη!

Είτε μιλάμε για ροφήματα και γλυκά τα οποία καταναλώνουμε χωρίς μέτρο, έχουμε καταφύγει στα τυποποιημένα και επεξεργασμένα προϊόντα συσκευασίας, τα οποία είναι γεμάτα με συντηρητικά και... ζάχαρη! Από την δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα έχει ανέβει μέχρι και... 600% στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ! Γλυκαντικές ουσίες, αναψυκτικά, φρουτοποτά γεμάτα ζάχαρη, βρίσκονται πια στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας.

 • Παχαίνουμε και Παραιτούμαστε

Δεδομένου του ότι με την πάροδο του χρόνου παχαίνουμε αργά αλλά σταθερά, δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα προκειμένου να επανέλθουμε, ή το κάνουμε με λάθος τρόπο. Το μεγαλύτερα σφάλματα τα κάνουμε κατά την εκάστοτε εορταστική περίοδο, όπου παίρνουμε τα λεγόμενα «κιλά των εορτών» χωρίς ποτέ να καταφέρουμε κάθε φορά να τα χάσουμε.

 • Η Καθιστική Ζωή

Αν και εργαζόμαστε περισσότερο και ασκούμαστε επίσης περισσότερο, οι δουλειές μας πια απαιτούν όλο και λιγότερη σωματική προσπάθεια ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων όταν επιστρέφουν από την δουλειά, καταλήγουν στον καναπέ, με το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και με το φαγητό (συνήθως junkfood) στο άλλο.

Όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον όταν δεν μιλάμε για παθολογικές ή σπάνιες γενετικές περιπτώσεις όπου χρειάζεται σοβαρή ιατρική μέριμνα, οδηγούν στην κατακόρυφη αύξηση της ημερήσιας λήψης θερμίδων στον άνθρωπο. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο Δυτικός κόσμος, καταναλώνει από 300 μέχρι και 500 επιπλέον θερμίδες καθημερινά! Προφανώς, όλα αυτά τα δεδομένα και η πολυπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε, δρουν ανασταλτικά στην διατήρηση μιας υγιεινής ζωής. Πολλές φορές όμως, κάνουμε λάθη, παραιτούμαστε, απογοητευόμαστε και καταλήγουμε σε έναν εξουθενωτικό φαύλο κύκλο από τον οποίο πρέπει να βγούμε!

Τα μυστικά της επιτυχίας για την απωλεια βαρους (αδυνατισμα)!

Όπως είδαμε πιο πάνω, ο μέσος άνθρωπος, παχαίνει μισό με ένα κιλό ετησίως. Και πρέπει να προσέχει. Πρέπει να αποβάλλει εντελώς από το καθημερινό διαιτολόγιό του όλες εκείνες τις τροφές οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και γεωμετρική πρόοδο στην αύξηση του βάρους του.

Απευθυνθείτε σήμερα στον διαιτολόγο – διατροφολόγο σας και εκείνος θα σας βοηθήσει να θέσετε ψηλά τον πήχη. Εκείνος θα δημιουργήσει το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για εσάς, η τήρηση του οποίου θα επιφέρει την πολυπόθητη απωλεια βαρους (αδυνατισμα), την υγεία και την ψυχολογία σας! Τα παραπανίσια κιλά χρειάζονται δύναμη, θέληση και υποστήριξη. Τα πέντε πολύτιμα μυστικά για ένα υγιές και μόνιμο αδυνατισμα (απωλεια βαρους), είναι τα ακόλουθα:

 1. Ξεκάθαρος στόχος: Ο στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος από την αρχή. Σταδιακά πρέπει και μπορείτε να τον βλέπετε να πλησιάζει.

 2. Συγκεκριμένο πρόγραμμα: Το πρόγραμμά σας πρέπει να το βλέπετε συνεχώς μπροστά σας προκειμένου να το εφαρμόζετε πιο εύκολα. Πάρτε το μαγνητάκι και τοποθετήσετε επάνω στο ψυγείο σας το πρόγραμμα διατροφής που έχει δημιουργηθεί ειδικά για εσάς!

 3. Σταθερή προσπάθεια: Η προσπάθειά σας πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταθερότητά σας. Πρέπει να αποβάλλετε από την ψυχολογία σας τυχόν αναβολές που διαιωνίζουν το πρόβλημα βάρους που αντιμετωπίζετε.

 4. Ισχυρή αυτοπεποίθηση: Πρόκειται για την δική σας αυτοπεποίθηση, που θα πηγάζει από μέσα σας και θα σας δίνει την μέγιστη δύναμη προκειμένου να συνεχίσετε αποφασισμένοι.

 5. Οριστική δέσμευση: Την προσωπική σας δέσμευση ότι δεν θα υποκύψετε, ούτε για μια στιγμή, μπροστά στην οποιαδήποτε αντιξοότητα θα συναντήσετε.

Έχοντας κατακτήσει τα πέντε αυτά μυστικά που θα χτίσουν μια σιδερένια θέληση προκειμένου να προχωρήσετε, καθημερινά πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η υπόθεση αδυνατισμα (απωλεια βαρους) είναι ένα στοίχημα προς τον εαυτό σας που πρέπει να κερδηθεί. Χτίστε την ψυχολογία σας με τις παρακάτω απαραίτητες συμβουλές που καθημερινά θα πρέπει να δίνετε στον εαυτό σας:

 • Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αδυνατίσετε. Ξεκινάτε δίαιτα, με στόχο να ολοκληρώσετε ένα πρόγραμμα με υγιεινή διατροφή για σωστή απωλεια βαρους (αδυνατισμα).

 • Δεν ξεκινάτε όμως σήμερα προκειμένου να την εγκαταλείψετε αύριο. Συνεχίστε μέχρι τέλους, γιατί μόνο στο τέλος θα δείτε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο αυτή η νέα προσπάθεια που μόλις τώρα ξεκινάει.

 • Μπορεί να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο, βάζοντας στόχους και στη συνέχεια επιτυγχάνοντάς τους. Έτσι δίνετε τροφή στην επιθυμία σας για πάρα πολύ μεγαλύτερα επιτεύγματα.

 • Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε πως δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση για μια υγιή ζωή, από το να δουλεύετε συνεχώς για να είσαστε αδύνατοι και να πετυχαίνετε σταδιακά, δηλαδή βήμα – βήμα τον στόχο που έχετε βάλει.

 • Σχεδιάστε τώρα το μέλλον σας, δεν πρέπει τίποτα να αφεθεί στην τύχη. Ξεπεράστε τη συνήθεια της αποτυχίας στη δίαιτα. Υπερνικήστε τον ίδιο σας τον εαυτό και γίνετε οι ίδιοι, προπονητές του εαυτού σας.

 • Δεν πρέπει να μας φαίνονται ανυπέρβλητα τα εμπόδια μιας δίαιτας, γιατί τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι όποιες αντιξοότητες σφυρηλατούν τη δύναμή σας και σας δίνουν δύναμη για να συνεχίσετε.

 • Ως διαιτολόγος επιμένω ότι μόνο η μάθηση, η συντονισμένη προσπάθεια και ο προσωπικός μόχθος γεννούν την επιτυχία. Μην απογοητεύεστε στο κάθε εμπόδιο που συναντάτε, προσπεράστε το με θέληση. Στο τέλος της διαδρομής, μας περιμένει η επιβράβευση, δηλαδή η επιθυμητή απωλεια βαρους (αδυνατισμα).

 • Δείξτε τόλμη και αποφασιστικότητα στη δίαιτα, προκειμένου να φτάσετε στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδιάβατος. Με τη δύναμη που όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας και με τη βοήθεια του διαιτολόγου σας θα φτάσετε στο τέρμα. Και εκεί θα νιώσετε πως έχετε κατακτήσει την κορυφή. Γιατί θα έχετε αγγίξει και κατακτήσει την πολυπόθητη απωλεια βαρους (αδυνατισμα).

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΜΙΝΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο κ. Ζιώγας Ιωάννης ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ( ως ελεύθερος επαγγελματίας ) από το 1997 μέχρι και σήμερα..

Επικοινωνία
Ηρώδου Αττικού 2 Χαλάνδρι
Αττική  15233
Σταθερό: +30 21068 15403
Κινητό: +30 694 5877653
Email: ziogasdiet@gmail.com